foto_studie
 

Verzekeringen

Als je naar het buitenland gaat voor een stage of studie, moet je mogelijk van (zorg)verzekeraar veranderen. Verder moet je overwegen een rechtsbijstandverzekering af te sluiten en een inboedelverzekering te nemen.

Zorgverzekering

Of je in Nederland verzekerd kan/moet blijven, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ga je in België werken? Of blijf je daarnaast ook in Nederland werkzaam? Ga je samenwonen? Meer informatie hierover kan je binnenkort hier vinden.

Top

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering verzekert je tegen de hoge kosten die kunnen voortvloeien uit een rechtszaak en ze geven je bovendien hulp en advies. Het schijnt dat je een rechtsbijstandverzekering moet hebben als je in België woont of studeert, omdat auto-ongelukken altijd voor komen (dit heb ik nog nergens bevestigd gekregen). Als je een eigen auto hebt, zou je sowieso een rechtsbijstandverzekering moeten hebben. Een goede verzekering (met een goede prijs-kwaliteit-verhouding) is bijvoorbeeld deze van FBTO, maar op internet kan je er nog veel meer vinden.

Top

Inboedelverzekering

In België noemen ze dit de brandverzekering en dit dekt de huurdersaansprakelijkheid en je inboedel. Dit wordt voor buitenlandse studenten door Kotweb geregeld, mits je een Kotwebcontract hebt natuurlijk. Er moet dan wel een bepaald artikel aangepast worden, dus zorg dat je de kleine lettertjes (op de achterkant) goed bestudeert voordat je het contract ondertekent. Vaak regelt de kotbaas ook wel een brandverzekering voor het gehele huis.

Belgische studenten die op kot gaan, kunnen meestal nog gebruik maken van de inboedelverzekering van hun ouders. De inhoud van een kot is vaak gedekt onder het mom van ‘tijdelijke verplaatsing van de inhoud’.

Als Nederlandse student in België heb je dat voordeel niet en als je dan een kot huurt zonder kotwebcontract, of echt op jezelf gaat wonen in een appartement of huis, dan heb je een eigen inboedelverzekering nodig. Meer informatie hierover kan je bijvoorbeeld vinden bij KBC, waar ze veel oplossingen hebben speciaal voor studenten.

Top

10 oktober 2011