foto_index
 

Diergeneeskunderegister

Voor je als dierenarts in Nederland mag werken, moet je je inschrijven bij het Diergeneeskunderegister van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Je kan online een formulier invullen, dat je moet afdrukken en opsturen samen met een kopie van je diploma en een kopie van je identiteitsbewijs. In België krijgen we eerst een attest, maar ook dit is geschikt om op te sturen. Je moet dan binnen drie maanden een gewaarmerkte kopie van het echte diploma opsturen.

Het feit dat dit binnen 3 maanden moet, kan eventueel een probleem worden, aangezien de universiteit niet altijd even snel is. Vorig jaar duurde het tot de Kerstdagen voor het diploma er was, dit jaar waren ze iets vlotter en hadden we hem begin september. Hoe dan ook, als je besluit niet direct aan het werk te gaan, stel je je inschrijving bij het register het best nog even uit.

Attest

Het attest dat je krijgt van de UGent moet je zelf downloaden van Oasis en vervolgens printen. Het Diergeneeskunderegister wist in eerste instantie niet zo goed wat ze hiermee moesten aangezien het geen gewaarmerkte kopie is, maar na een telefoontje met de universiteit zouden alle problemen hieromtrent opgelost moeten zijn. Je hoeft je attest dan ook niet te laten waarmerken bij de gemeente (die mogen overigens kopieën niet meer waarmerken), UGent of notaris, zoals eerder het geval leek te zijn.

Op de website van het Diergeneeskunderegister wordt (na invullen van het formulier) vermeld dat de inschrijving tot acht weken kan duren. Dit blijkt echter wat overdreven te zijn en met een weekje is alles geregeld, mits je natuurlijk de juiste documenten hebt opgestuurd!

En dat was het! In Nederland bestaat er niet zoiets als “de Orde” en je hoeft je ook niet verplicht in te schrijven bij de KNMvD (beroepsvereniging). Werk se!

3 september 2011