foto_bachelor
 

Antwerpen

In Antwerpen hebben de hogescholen en universiteit Kotweb opgericht. Dit is een database met alle kamers en studio’s in Antwerpen en aangrenzende gemeenten (o.a. Berchem en Wilrijk). Bij inschrijving aan een hogeschool of de universiteit krijg je een inlogcode en wachtwoord waarna je op internet op zoek kan gaan naar je nieuwe kot.

Locatie van je kot

Om dit zoeken makkelijker te maken, kan je zoeken op basis van postcode. De plek waar je het beste kan gaan zitten, is afhankelijk van je opleiding, jaar en persoonlijke wensen.

De Campus Groenenborger/Middelheim (CGB/CMI) staat in Wilrijk (postcode 2020), maar vlakbij Berchem (postcode 2600). Het eerste jaar van de studie diergeneeskunde worden de meeste colleges hier gegeven. Het lessen van het tweede en derde jaar zijn voornamelijk op Campus Drie Eiken (CDE, postcode 2610). Dit is meer naar het zuiden en ongeveer 15 minuten fietsen van CGB. Voor de luie mensen is het dan misschien handig om te verhuizen.

En dan is er ook nog een stadscampus (CST, postcode 2000) dus het is handig om je even te verdiepen in waar de meeste colleges worden gegeven. En als je graag en vaak naar de stad wil, kan je beter daar een kot zoeken. Maar dan zit je wel iedere dag een half uur op de fiets naar CDE… het is maar net wat je wil!
Plattegronden

Top

Kotwebcontract

Een kamer of studio die in Kotweb is opgenomen, voldoet aan een aantal eisen, opgesteld door Kotweb. Zo wordt bijvoorbeeld de brand- en inboedelverzekering geregeld door de universiteit, duurt een contract standaard 10 maanden, zodat je in de zomervakantie niet hoeft te betalen, maar wel je spullen kan laten staan en nog wat andere dingen waardoor de student wordt ‘beschermd’ tegen de gierige huiseigenaar. Als je een kamer hebt gevonden via Kotweb, moet je er op letten dat het contract dat je tekent ook van Kotweb is. Anders heb je er nog niets aan. Een voorbeeld van dit contract en verdere uitleg bij de punten is te vinden op de website van Kotweb.

Top

Het Home

Op de verschillende campussen van Universiteit Antwerpen staan ‘homes’: flats met studentenkamers.

De site van de UA geeft een aantal voordelen van het wonen in een studentenhome:

Alle studentenhomes hebben de volgende voorzieningen:

Niet iedereen kan zomaar in een studentenhome gaan wonen, er zijn bepaalde criteria waar je aan moet voldoen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het gezinsinkomen en -situatie, de afstand van je woonplaats tot de universiteit en andere sociale factoren. Als Nederlander maak je ook kans op een plekje in een home, maar je moet er wel heel vroeg bij zijn aangezien de kamers allemaal al snel zijn verhuurd.

Campus Middelheim Stadscampus Campus Drie Eiken
Kostprijs per academiejaar € 1600,- incl. ontbijt Kamer: € 1800,-
Studio: € 2700,-
Appartement: € 3600,-
€ 2250,-
Aantal kamers 129 97 kamers
2 studio’s
6 appartementen
149
Ligging Middelheimlaan 1
Gebouw D
2020 Antwerpen
Dr. Donnyplein 30
2610 Wilrijk
Koningstraat 8
2000 Antwerpen
Aanmelden voor 30 juni bij
Eric Van Loo
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
Tel. 03-265 37 35
eric.vanloo[@]ua.ac.be
voor 30 juni bij
Anita Claessens
Sociale dienst
Tel. 03-265 20 82
Fax. 03-265 20 90
anita.claessens[@]ua.ac.be
van februari tot eind juni

De studenten melden zich persoonlijk in het Studentenhome aan, voorzien van twee recente pasfoto’s.

Je hoeft met je aanmelding niet te wachten tot je bent ingeschreven aan de UA. Je wordt wel verzocht je enkel in te schrijven voor het home op de campus waar je gaat studeren.
Het home op Campus Middelheim zal binnenkort worden gesloopt en hier worden dus geen kamers meer van verhuurd aan nieuwe studenten.

Deze informatie is overgenomen van de UA website. Fouten voorbehouden.

Top

19 mei 2011