foto_naar-belgie
 

Plattegrond maken

Het inrichten van een kamer begint meestal met het maken van een plattegrond. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden van verschillende inrichtingen en bovendien kan je het een en ander dan ook op je laten inwerken: soms heb je na vijf minuten een inrichting bedacht die perfect lijkt, maar verzin je twee dagen later iets veel beters.

Maten nemen

Bij het zoeken naar je kamer heb je (hopelijk) al de lengte van de wanden gemeten, maar om je kamer goed in te kunnen richten is het handig om ook kleinere afstanden te weten. Bijvoorbeeld van je wastafel tot de deur, van de deur tot de hoek, de afmetingen van de schouw, de hoogte van je kamer, de afmetingen van je raam enzovoort.

Neem een vel papier en een potlood mee en teken grof de vorm van de kamer met de rare hoeken, plek van het raam en de deur en eventuele andere vaste dingen die de inrichting bepalen. In deze tijdelijke plattegrond kan je dan snel de maten zetten die je meet en zie je ook gelijk welk stuk je nog moet opmeten.

Top

Plattegrond maken

Dan kan je aan tafel gaan zitten met de plattegrond die je even snel had gemaakt en hem netjes uitwerken op een nieuw vel papier. Om makkelijk op schaal te kunnen werken, kies je het beste voor 5mm-ruitjespapier. Kies een makkelijke schaal, bijvoorbeeld 5 centimeter is een meter (1:20). Dan wordt je plattegrond redelijk groot, maar kan je wel makkelijk je meubels er in plaatsen.

Om het schuiven met meubels makkelijker te maken, kan je ze op een ander papier tekenen (op schaal uiteraard) en uitknippen. En als je zeker weet waar bijvoorbeeld je bed moet komen, kan je hem vastplakken met een stukje dubbelgevouwen plakband.

Details

Geef op je plattegrond ook de stopcontacten en eventuele internet- of TV-aansluiting aan. Dat zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden. Je TV zover mogelijk van de aansluiting zetten is niet handig, tenzij je graag een lelijke kabel door je kamer wilt hebben natuurlijk.

Top

Programma

Floorplanner

Er bestaan ook allerlei handige programma’s om een plattegrond van een kamer te maken en vervolgens met meubels te gaan schuiven. Floorplanner is zo’n handig programma en helemaal gratis! Je kan daar online je kamer vormgeven en inrichten en vervolgens naar je vrienden mailen. Er zijn een hoop standaardmeubels aanwezig die je kan vergroten en verkleinen en zelfs een nieuw kleurtje kan geven.

Top

16 augustus 2010