foto_index
 

Kip met sperziebonen en rijst

Kip, sperziebonen, currysaus, kipkruiden en rijst
Benodigdheden voor 1 persoon:
75-100 gram vlees, 200 gram princessenbonen (sperziebonen, vers of uit blik), half theeglas rijst, currysaus (= kerriesaus), kipkruiden of peper en zout

Keukenspul:
Snijplank, (vlees)mes, koekenpan, twee gewone pannen, spatel, opscheplepel, vork, theeglas.

Bereidingswijze:
Stukjes kip met kipkruiden
Snijd de kipfilet in stukken. Niet te klein, maar wel allemaal van ongeveer gelijke grootte. Bestrooi de stukken met kipkruiden. Even omgooien en nog wat bestrooien. Laat het even inwerken.

Sperziebonen
Maak de sperziebonen schoon: snijd de punten eraf en deel de grote bonen in tweeën. Was ze met water en breng ze daarna in ruim water aan de kook. Zodra het kookt het vuur wat lager zetten, maar aan de kook houden. Leg een deksel op de pan om energie en tijd te besparen. Als je sperziebonen uit blik hebt genomen, wacht je beter nog even met opwarmen, dit duurt niet zolang. Gooi de sperziebonen en hun vocht gewoon op het laatst in een pan en verwarm, niet laten koken!

Gebakken kip
Zet ondertussen de koekenpan op het vuur met wat boter (vloeibaar is gezonder dan vast). Als de grote bubbeltjes verdwijnen, is het heet genoeg om de kip erbij te gooien. Schroei de stukjes al omscheppend dicht op hoog vuur. Daarna lekker bakken. Eventueel nog een beetje boter toevoegen als ze allemaal beginnen aan te bakken. Als ze allemaal mooi goudbruin zijn het vuur wat lager zetten om ze nog wat na te laten garen (met kip moet je voorzichtig zijn tenslotte). Ter controle een (groot) stukje in tweeën delen met de spatel, als het makkelijk gaat en het vlees mooi wit is van binnen, dan is het goed.

Kip met sperziebonen, rijst en kerriesaus
Haal de koekenpan van het vuur (als je maar twee pitjes hebt) of zet het vuur anders heel laag. Bereid de rijst volgens de algemene bereidingswijze. Controleer tussendoor of de boontjes al bijna gaar zijn: even prikken en misschien een stukje proeven. Als ze niet te knapperig meer zijn, zijn ze goed.

Schep de kip, rijst en sperziebonen op een bord en voeg naar smaak kerriesaus toe.

Eet smakelijk!

Top

28 juni 2010