foto_bachelor
 

Afval

In België wordt het afval aan huis opgehaald. Het dient aangeboden te worden in speciale vuilnisbakken of zakken. Deze vuilnisbakken kunnen door huishoudens gehuurd worden, soms heeft een kotbaas voor zijn studentenhuis van deze bakken geregeld. Als je huis geen vuilnisbakken heeft, moet je je afval aanbieden in speciale zakken die je in de supermarkt kan kopen.

Afval scheiden

In België dien je je afval te sorteren in papier en karton, PMD, GFT, KGA, glas en restafval.

Papier en karton is alles met alleen papier. Dus geen vensterenveloppen (of je moest het venster eruit halen) of een luxe envelop met bobbeltjesplastic van binnen. Oude cursussen en pizzadozen doe je hierbij. Je kan het aan de straat zetten in een oude doos of met een touwtje eromheen.
PMD staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Hierbij horen dus de frisdrankflessen, sinaasappel- en melkpakken, blikjes en ander plastic verpakkingsmateriaal. Boterkuipjes horen hier niet in, omdat hier een vettig product in heeft gezeten, deze moet je bij restafval gooien.
GFT is Groente-, Fruit- en Tuinafval, alle biologisch afbreekbare afvalproducten dus.
KGA is Klein Gevaarlijk Afval, batterijen dus bijvoorbeeld.
Glas moet je zelf in de glasbak gooien. De flessen en potten moeten schoon zijn en het deksel mag er niet bij! Deze kan bij PMD.
Restafval is alles wat niet bij bovenstaande hoort, maar hout, puin, scherpe voorwerpen en grof vuil mogen er niet bij. Deze moet je wegbrengen of speciaal voor bellen.

Top

Antwerpen

Het afval wordt opgehaald volgens de ophaalkalender. De dagen verschillen per regio, dus zorg dat je de juiste afdrukt! Je krijgt ook ieder jaar rond de jaarwisseling een kalender in de bus, samen met wat informatieboekjes over het aanbieden van het afval.

Je mag het afval aan de straat zetten vanaf 22.00u op de avond voor het opgehaald wordt, tot ‘s ochtends 7.30u (‘s zomers 7.00u). Het afval wordt vanaf 8.00u (7.00u in de zomer) opgehaald. Als je je afval op een ander tijdstip aan de straat zet, kan je een boete krijgen wegens sluikstorting. Je afvalzak net op je eigen stukje grond voor het huis zetten kan wel, als je boft nemen ze het dan ook mee.

Je moet het afval buiten zetten in de speciale zakken die je in de supermarkt kan kopen. Restafval moet in de witte zak, PMD in de blauwe en GFT in de groene zelf-composterende zak. Dit is verplicht, omdat je via deze zakken de afvalbelasting betaalt. Daarom zullen deze zakken duurder zijn dan gewone afvalzakken, maar je betaalt dus geen afzonderlijke belasting.

Meer informatie?

Top

Gent

In Gent wordt het afval opgehaald door IVAGO volgens een ophaalkalender. Deze wordt twee keer per jaar huis-aan-huis verspreid.

Ook hier wordt afval gesorteerd opgehaald. Restafval moet in grijze IVAGO-zakken en PMD in blauwe. GFT kan worden aangeboden in een groene container welke af te halen is in de IVAGO-winkel. De zakken zijn te koop in de IVAGO-winkel, de meeste warenhuizen, buurtwinkels en de Stadswinkel.

Meer informatie?

Top

28 juni 2010