foto_index
 

Telefonie

Mobiel bellen

Om te bellen en smsen naar je vrienden in België is het het handigst en goedkoopst om een Belgische SIM-kaart aan te schaffen. Zo’n simkaart kost ongeveer € 10,- exclusief beltegoed. De grootste aanbieders in België zijn Mobistar (van de Orange-groep), BASE en Proximus. En dan zijn er ook nog goedkope aanbieders zoals Nr.1 (van de Carrefour) en de Aldi, maar die maken gebruik van het netwerk van één van de bovenstaande aanbieders.

Prepaid
Als je niet zo vaak belt of smst, is prepaid het voordeligst. De meest interessante zijn UglyDuck (via Proximus) en Simyo (via BASE).

Abonnement
Abonnementen kennen ze uiteraard ook, maar hiervoor informeer je het beste direct bij een telecom-winkel. Een abonnement in combinatie met een telefoon noemen ze in België een “telefoon met factuur”.

2 simkaarten, 2 telefoons
De GSM’s worden in België standaard simlockvrij verkocht en dat al vanaf € 60-70,-! Het is dus best te doen om een tweede mobieltje erbij te nemen om te voorkomen dat je steeds moet wisselen van simkaart.
Je kan ook eens kijken of Dual-Sim misschien iets is voor jou. Dit is een systeem wat het mogelijk maakt om 2 simkaarten tegelijkertijd in 1 telefoon te gebruiken.

Met dank aan Heleen en Niek V.

Top

Vaste lijn

Bellen met een vaste lijn is meestal goedkoper dan met een gsm (afhankelijk van het abonnement, er schijnen ook (internet-) aanbieders te zijn waar bellen duurder is dan met een gsm!), dus als er meerdere mensen in je huis erin geïnteresseerd zijn, is het zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen.

Belgacom en Telenet zijn de belangrijkste aanbieders in België. Ook prijsstunter Tele2 kennen ze bij onze zuiderburen. Het is echter moeilijk te zeggen welke het voordeligst is, aangezien er vaste kosten zijn en kosten per minuut of seconde. Verder verschilt het natuurlijk ook of je vooral naar vaste nummers of mobiele nummers belt en of je vaak naar Nederland belt.

Top

Tarieven vergelijken

In België bestaan net als in Nederland verschillende websites om de tarieven van mobiele providers (en voor de vaste lijn en internet) te vergelijken.

Aanbieders.be
Beste tarief.be
Vergelijking.be

Top

Via de computer

Met Skype kan je gratis van computer naar computer “bellen”. Het spreekt voor zich dat degene die je wilt bereiken ook Skype moet hebben en aangemeld moet zijn. Verder heb je hiervoor een microfoon of headset nodig. Deze zijn tegenwoordig echter niet meer zo duur. Erg handig is het om een Bluetooth USB-adapter aan te schaffen in combinatie met een Bluetooth headset. De headset kan je eventueel ook gebruiken met je gsm én je kan weglopen van je PC terwijl je aan het bellen bent.

Je kan bij Skype ook beltegoed (Skypetegoed) kopen om naar vaste nummers te bellen. Verder biedt Skype ook verschillende abonnementen waarmee je onbeperkt naar 1 land, Europa of over heel de wereld kan bellen. Al vanaf $ 4,95 (€ 3,47 op 01-08-2009) per maand!

Als je geen zin hebt om Skype te downloaden, kan je natuurlijk ook gebruik maken van de mogelijkheid om van pc naar pc te bellen met Windows Live Messenger (MSN).

Top

28 juni 2010