foto_bachelor
 

Wat te regelen-stappenplan

Je hebt je studiekeuze gemaakt: diergeneeskunde in België. Maar wat moet je nou allemaal regelen?

Stap 1: Inschrijving
Je gaat persoonlijk naar de universiteit van je keuze en je neemt mee: identiteitskaart of paspoort, diploma van de middelbare school waaruit blijkt dat je VWO hebt gedaan of van een HBO-opleiding.
Lees meer over het inschrijven

Stap 2: Kot
Als je in de stad bent voor de inschrijving, kan je vast eens gaan kijken voor een kamer.
Lees meer over het zoeken van een kamer

Stap 3: DUO – IB-Groep
Weer thuis met je huurcontract, moet je wat wijzigingen doorgeven aan de IB-Groep (DUO): je bent nu uitwonend en ingeschreven aan een universiteit. Je moet je woonadres dus wijzigen in je kotadres. Het is praktisch om als postadres het adres van (een van) je ouders aan te houden, bij voorkeur het adres waar je voorheen altijd hebt gewoond. Als je dan na een paar jaar moet verhuizen naar Merelbeke voor de rest van je studie scheelt het een hoop ergernis als je post gewoon op hetzelfde adres bezorgd kan blijven worden.
Omdat je in het buitenland gaat studeren, geeft de IB-Groep je automatisch een vergoeding in plaats van een OV-studentenkaart. Als je toch een OV-kaart wilt, moet je dat ieder jaar (ruim op tijd!) doorgeven. Tegenwoordig wordt je studentenabonnement geladen op een OV-chipkaart.
Ook kan het handig zijn gelijk iemand te machtigen, een van je ouders bijvoorbeeld. Zij kunnen dan namens jou dingen met de IB-Groep regelen als jij in België zit.
Een hoop zaken kunnen nu ook digitaal geregeld worden: tijd dus om een DigiD aan te vragen om in te kunnen loggen op de site van DUO. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je post digitaal te laten bezorgen.
Lees meer over de IB-Groep

Stap 4: Verzekeringen
Als je een kamer huurt op de campus van de UA of via een Kotwebcontract, dan heb je automatisch een inboedelverzekering.
Iedereen in Nederland heeft een basiszorgverzekering. Deze dekt ook ongevallen in België. Het is wel aan te raden een poliskaart mee te nemen voor het geval ze deze nodig hebben in het ziekenhuis of zo. Als je gaat werken in België heb je in sommige gevallen een andere zorgverzekering nodig.
Het schijnt dat een rechtsbijstandsverzekering ook nodig is, omdat een verkeersongeluk in België altijd voor komt. Als je een eigen auto hebt, zou je eigenlijk altijd zo’n verzekering moeten hebben.
Lees meer over verzekeringen.

Stap 5: Opfris- en inhaaldagen
In september worden herhalings-cursussen georganiseerd voor eerstejaars om hun fysica en/of scheikunde op te frissen of bij te spijkeren (Antwerpen, Gent PDF). Als je op de middelbare school natuur- en scheikunde hebt gehad (wat verplicht is als je diergeneeskunde wilt doen in Utrecht, maar niet als je in België gaat studeren), heb je dit waarschijnlijk niet nodig: ze beginnen tijdens de gewone lessen toch bij het begin met uitleggen. Wel heel handig om alvast te wennen aan de manier van lesgeven in België. Wiskunde heb je sowieso niet nodig, omdat dit niet gegeven wordt bij diergeneeskunde.

Stap 6: Introductieweek
Zeker doen! Het kost een paar centen, maar het is de ideale gelegenheid om de stad en je medestudenten vast te leren kennen.

Stap 7: Academische opening
De eerste maandag van het academiejaar worden alle eerstejaars welkom geheten door de rector. Niet zo boeiend, maar eigenlijk moet je toch wel even gaan.
De eerste dagen van het nieuwe jaar zul je ook al lid kunnen worden van een studentenvereniging. Diefka in Antwerpen en VDK in Gent zijn de studentenverenigingen van diergeneeskunde. Er zijn ook algemenere verenigingen, maar die geven geen korting op studiemateriaal.

Stap 8: Eerste lesdag
Het lesrooster kan je vinden op de Ad Valvas-borden (UA: Campus Groenenborger, T-hal; UGent: in het gebouw waar je het meeste les hebt) en op internet (Antwerpen, Gent).
De cursussen (veelal de verplichte lesstof) zijn in Antwerpen te koop bij de Cursusdienst (CMI/CGB), in Gent moet je die zelf bij elkaar sprokkelen. Kosten van de cursussen in Antwerpen, in Gent kan het oplopen tot € 100,- per semester.

Stap 9: Stu.day
Donderdag in de eerste lesweek is een vrije dag in Antwerpen: de stad viert de academische opening met activiteiten in het centrum (op de Vlaamse Kaai). Stu.day website.

Stap 10: Goede cijfers
De eerste lesweken is het één groot feest: veel TD’s, veel nieuwe dingen, veel nieuwe vrienden… Maar om je eerste jaar niet helemaal te verpesten, raad ik je toch aan om de grote vakken vanaf het begin goed bij te houden. Het is saai misschien, maar het kan je een zware ‘tweede zit’ (i.e. herkansingsperiode in september) schelen!
Studeertips

Top

10 oktober 2011