foto_naar-belgie
 

Openbaar vervoer

Voor de meeste studenten zal het openbaar vervoer de enige mogelijkheid zijn om de afstand naar België te overbruggen. Hier lees je of je wat aan je OV-studentenkaart hebt en welke kaartjes het goedkoopste zijn.

OV-studentenkaart

Als je staat ingeschreven bij de IB-Groep en je recht hebt op studiefinanciering, dan heb je ook recht op een OV-studentenkaart. Deze kaart is niet geldig in het openbaar vervoer in België, daarom geeft de IB-Groep je automatisch een OV-vergoeding.

Als je echter niet aan het korte stukje grens met België woont, kan het lonen toch eens een rekensommetje te maken. Hiervoor ga je naar de site van de Nederlandse Spoorwegen en laat je het binnenlandse deel van je reis plannen. Onderaan het reisadvies kan je dan zien wat je kwijt zou zijn voor het traject in Nederland.
Let er hierbij op dat je naar het tarief zonder korting kijkt. Zonder OV-studentenkaart heb je dat ook niet namelijk. Afhankelijk van je situatie kan een andere kortingskaart van de NS handig zijn.
Zoals je misschien al wist, zijn twee enkeltjes duurder dan één retourtje. Als je echter drie uur moet reizen, zal je niet op dezelfde dag heen en terug gaan. Vaak zal je dan ook enkeltjes nodig hebben. Ga dus van deze prijs uit.
Vervolgens bedenk je hoe vaak je naar huis zou willen per maand. Dit vermenigvuldig je met 2 (want je moet ook weer terug naar België) en vervolgens met de prijs die je had opgezocht. Als dit boven de hoogte van de vergoeding uitkomt, kan je beter een OV-studentenkaart nemen dan de vergoeding!

Om een OV-studentenkaart aan te vragen in plaats van de vergoeding, moet je gebruik maken van het formulier OV-studentenkaart buitenland PDF. Je kunt per kaartjaar onbeperkt wisselen tussen OV-studentenkaart en OV-vergoeding. Het kan echter niet met terugwerkende kracht.

Top

Internationaal treinkaartje

Tussen Nederland en België rijden drie internationale treinen: de Thalys, de internationale trein (HST) en de stoptrein Roosendaal-Antwerpen Centraal.

De Thalys rijdt vanaf onder meer Amsterdam Centraal, Den Haag HS en Rotterdam Centraal naar Parijs en verschillende andere bestemmingen binnen Frankrijk. Hij stopt ook in Antwerpen-Centraal. Voor de Thalys moet je alleen wel reserveren en een toeslag betalen. Daarom is het voor studenten een minder aantrekkelijk traject.

De internationale trein vertrekt ook vanaf Amsterdam, maar stopt in Nederland ook nog in Roosendaal. Je hoeft niet te reserveren en je kan er een gewoon kaartje voor kopen. Op het Nederlandse traject geldt je OV-studentenkaart en op het Belgische traject kan je gebruikmaken van jongerenkorting (t/m 26 jaar). Dit staat ook allemaal in de kaartenautomaten met een touchscreen, dus even opletten dat je alles goed aangeeft. Als je bovendien reist wanneer je OV-kaart recht geeft op vrij reizen, kan je met de automaat zelfs aangeven dat je tot de grens niets hoeft te betalen!

In België kan je het internationale kaartje volgens mij alleen aan de service balies kopen. Daar moet je duidelijk zeggen dat je jongerenkorting wilt en korting in Nederland omdat je een OV hebt. Schrik niet als je meer moet betalen dan in Nederland: de kaartjes zijn in België gewoon duurder.

En dan is er ook nog de stoptrein. Deze rijdt van Roosendaal naar Antwerpen-Centraal en stopt op alle tussenliggende stations. Je kan gewoon het kaartje gebruiken dat je voor de gewone internationale trein hebt gekocht. Als de gewone internationale trein niet rijdt (dat komt helaas nog wel eens voor) dan is de stoptrein vaak de enige mogelijkheid om de grens over te komen.

Als je een enkele reis hebt gekocht, zal je bij de geldigheid zien dat het twee maanden geldig is! Dat geldt niet meer als je bent gecontroleerd, dan moet je een nieuwe kopen. Een retourtje is overigens alleen de dag geldig dat je hem hebt gekocht.

Top

Kortingskaarten in België

Als je jonger bent dan 26 en enkele keren per week eenzelfde traject heen en terug reist, is de Campuskaart een goedkope mogelijkheid. Je kan hiermee 5 keer dezelfde heen- en terugreis afleggen tussen twee Belgische stations (inclusief grensstations) binnen een periode van 49 dagen. De prijs is afhankelijk van je traject.

Als je 4 of meer heen-en-terugritten aflegt per week, dan is de Schooltreinkaart voordeliger. Deze heeft als bijkomend voordeel dat hij gecombineerd kan worden met De Lijn (bus en tram).

Voor jongeren tot 26 jaar is er de Go Pass. Hiermee kan je 10 enkele reizen maken in tweede klas tussen twee willekeurige Belgische stations (grensstations niet) voor € 50,-. Een Go Pass blijft 1 jaar geldig na aankoopdatum en is overdraagbaar: je mag hem uitlenen aan vrienden of hen met je mee laten reizen, mits ze ook jonger zijn dan 26.

Als je ouder bent dan 26 kan je gebruik maken van de Rail Pass. Deze werkt hetzelfde als de Go Pass, maar kost € 73,-.

Voor kortere afstanden is er de Key Card. Hiermee kan je 10 enkele reizen maken binnen een bepaald gebied voor € 17,-. Hiermee kan je echter niet van Antwerpen naar Gent komen.

Misschien is het rendabel om een kaart te kopen voor 50% korting. Dit kost € 110,- per jaar en eenmalig € 4,80 voor het aanmaken van de ‘moederkaart’. Hier staat je pasfoto op en deze kaart is dus niet overdraagbaar. De moederkaart is 10 jaar geldig, dat is misschien wat veel voor een student die daarna weer terug gaat naar Nederland.

Als je vaak op hetzelfde traject reist, kan je gebruik maken van een kaart voor 10 enkele reizen. Dit is géén kortingskaart: de prijs is gelijk aan 10x de prijs die je anders zou betalen voor zo’n enkele reis. Het is wel handig als je niet steeds in de rij wil staan voor het loket.

De NMBS heeft ook een heel handig rekenprogramma waar je zelf kan uitrekenen wat het goedkoopste is voor jou.

Top

Bus en tram in België

De bus en trams zijn in België eigendom van De Lijn. Een kaartje kost bij de chauffeur € 1,60 en in de voorverkoop bij de automaat € 1,20. Je kan echter ook 10-rittenkaarten kopen bij de supermarkt en kiosken. Deze kosten € 8,- waardoor je maar € 0,80 per rit betaalt.

Een kaartje dat je niet bij de chauffeur hebt gekocht moet je in de bus of tram ontwaarden in een gele automaat. Na het afstempelen is je kaartje een uur geldig. Als je alleen snel even iets moet halen in de stad, kan je dus heen en terug op één stempel!

Ook voor bus en trams bestaat een speciale kaart: de BuzzyPazz. Hiermee kan je gratis reizen in bus of tram. Een abonnement kost echter wel ruim € 160,- per jaar! Dat loont alleen als je 4 keer per week of vaker met De Lijn reist. Als je hem in de vakantie niet gebruikt (mag wel), dan moet je hem 5 keer gebruiken in de overige weken om het eruit te halen.

Top

28 juni 2010