foto_index
 

Studeertips

1. Begin op tijd
En dat is eigenlijk direct na het college zodra je thuis komt. Lees nog eens door wat de prof heeft verteld en verwerk je aantekeningen en belangrijkste punten tot een bondige samenvatting. Op deze manier hoef je tegen de tijd van de examens alleen alles nog eens door te lezen en dan kan je verder uit je samenvatting studeren.

2. Pimp your memory
Een groep studenten Psychologie (“het Geheugenteam”) van de Universiteit Maastricht heeft een aantal jaren geleden een Memorom samengesteld. Hierop staan een hoop tips om je geheugen op te peppen. Pimp your memory.

3. Plan
Maak een haalbare planning en probeer je daar zo goed mogelijk aan te houden. Vooral tegen de examentijd aan kan het een goed hulpmiddel zijn om de hoeveelheid stof te overzien. Natuurlijk is het maken van een planning makkelijker als je op tijd bent begonnen met leren (zie punt 1).

Garfield-comic

4. Pauzeer
Ook al heb je het nog zo druk, je moet niet non-stop doorleren. Ieder uur 10 minuutjes pauze is veel beter dan na 3 uur studeren een half uur. Neem ook écht pauze: blijf niet aan je bureau zitten om te eten, maar ga bijvoorbeeld even een stukje lopen, misschien moet je nog wat boodschappen doen? Ga ook ‘s avonds niet te lang door. Als je tot vlak voor je naar bed gaat blijft leren, blijft dat door je hoofd spoken en slaap je minder goed. Bovendien wordt de kans dan ook groter dat je boven je boeken in slaap valt en daar heb je al helemaal niks aan. En nee, dromen over botten en spieren zorgt er niet voor dat je ze de volgende dag wél kent.

5. Zorg voor jezelf
Ga op tijd naar bed, eet gezond en ontspan op tijd voldoende. In een gezond lichaam zit een gezonde geest en een gezonde geest kan beter veel dingen onthouden.

6. Gebruik geen alcohol of drugs
Dit volgt logischerwijs uit punt 5. Alcohol en drugs tasten de geestelijke en lichamelijke gemoedstoestand aan, waardoor studeren vaak niet gebeurt zoals het zou moeten.

7. Maak een spiekbriefje
Op spiekbriefjes zet je de belangrijkste dingen die je maar niet kan onthouden. Door deze dingen voor jezelf te noteren, zie je onder ogen wat je nog moet studeren en je studeert ze ook nog tegelijkertijd. Bovendien kan je deze kleine briefjes snel nog even raadplegen voor je examen, waardoor je ze tijdens je examen niet hoeft te gebruiken!

Top

28 juni 2010