foto_index
 

Antwerpen of Gent?

Als je je keuze hebt gemaakt om diergeneeskunde in België te gaan studeren, moet je nog bedenken of je in Antwerpen of Gent wilt beginnen. Hopelijk kan dit overzicht je een beetje helpen.

Studie

In beide steden wordt de drie-jarige bachelor gegeven. In Gent (Merelbeke) kan je ook de drie-jarige master volgen in de door jou gekozen afstudeerrichting (gezelschapsdieren / paard / rund / varken, pluimvee en konijn / onderzoek). Als je in Antwerpen begint, moet je dus na een tijdje sowieso naar Gent.

Waar is de bachelor makkelijker? Daar is moeilijk een antwoord op te geven. Sommige vakken zijn in Gent moeilijker dan in Antwerpen (bijv. biostatistiek, dat is in Antwerpen een open-boek-examen), maar zo zijn er vast ook vakken in Antwerpen moeilijker. De basis van de opleiding is hetzelfde: je moet dezelfde stof behandeld krijgen van scheikunde, natuurkunde en anatomie.

Een voordeel van in Gent beginnen is dat je makkelijker al vakken van de master kan volgen als je nog niet geheel klaar bent met de bachelor. Als je in Antwerpen studeert, kan dat ook wel, maar het is behoorlijk lastig als je ook alle lessen wilt volgen.

Naar boven

Afstand

Voor veel Nederlanders zal Antwerpen een stuk dichterbij zijn dan Gent. Mensen uit Zeeland kunnen Gent makkelijker bereiken, eventueel via de Westerscheldetunnel, maar dan moet je wel tol betalen.

Verder is Antwerpen een stuk makkelijker te bereiken met het openbaar vervoer, want de internationale trein stopt gewoon op het centraal station. Voor Gent moet je in Antwerpen overstappen: in de drukte met je grote koffer 3 à 4 grote roltrappen omhoog, rennen naar je trein, hem net missen, drie kwartier moeten wachten… Bovendien is in Antwerpen het openbaar vervoer richting Berchem en Wilrijk een stuk beter dan in Gent het vervoer naar Merelbeke.

Naar boven

Wonen

Beide steden liggen in België, dus in beide steden is het relatief makkelijk een goede kamer te vinden. Als je echter dichter bij de universiteit wil wonen, dus in Berchem/Wilrijk of Merelbeke, dan merk je dat Antwerpen toch wat makkelijker is. Merelbeke is namelijk maar een klein dorpje waar toevallig een grote faculteit staat. Gelukkig worden er steeds meer studentenhuizen (al dan niet met studio’s) gebouwd en ingericht. Deze zijn echter vaak wel duurder dan vergelijkbare ruimtes in Antwerpen.

Overigens heb je het eerste jaar in Gent les aan de Ledeganckstraat en je kan dan dus misschien eerst in het centrum gaan wonen voor je naar Merelbeke afzakt.

Het feit dat je halverwege de opleiding moet verhuizen als je in Antwerpen bent begonnen, is voor veel mensen een reden om gelijk naar Gent te gaan. Maar het kan ook hartstikke leuk zijn om te verhuizen: je leert 2 steden kennen, je kan je kamer weer opnieuw inrichten zoals jij dat wilt. Bovendien kan je na 3-4-5 jaar echt wel uitgekeken zijn op een stad.

Naar boven

Kosten

De collegegelden zijn landelijk geregeld en dus maakt het voor de studie zelf niet uit waar je studeert. Het bijkomend materiaal (en vooral de cursussen) is in Gent een stuk prijziger. Ben je in Antwerpen ca. € 60,- kwijt per semester, in Gent kom je al snel in de buurt van de € 100,-. Dit komt onder andere doordat er geen centrale cursusdienst is, waardoor de proffen zelf de prijs bepalen. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan mooie (dure) kaften en het inbinden van de cursussen.

Zoals al vermeld bij het wonen, zijn studio’s in Merelbeke relatief duur ten opzichte van Berchem/Wilrijk. In het centrum verschillen de prijzen misschien minder.

Naar boven

Diploma

In Antwerpen kan je enkel het bachelordiploma halen. Voor de laatste drie jaar van de studie en dus het masterdiploma moet je naar Gent (Merelbeke). Het bachelordiploma van Antwerpen geeft direct toegang tot de master in Gent: je hoeft niet te loten of een toelatingstest te doen.

Naar boven

Samenvatting

Antwerpen Gent
Studie -: alleen bachelor +: volledige studie, makkelijker GIT tussen bachelor en master
Afstand +: vaak dichterbij -: verder, lastig OV Gent-Merelbeke
Wonen +: goedkoper? -: duurder?
+: je hoeft misschien niet te verhuizen
Kosten +: cursusdienst -: dure cursussen, studio duurder
Diploma -: alleen bachelor +: ook master

Naar boven

10 oktober 2011