foto_studie
 

Pimp your memory

1. Bovenal bemin uw rust
Een goede nachtrust zorgt voor een beter geheugenspoor en zorgt ervoor dat alles wat je geleerd hebt beter wordt opgeslagen (= consolidatie). Bovendien kan je uitgeslapen beter nadenken.

2. Eet al wat de visser vangt al voor de kust (zorg maar dat gij het lust)
Vis bevat bouwstenen die het lichaam goed kan gebruiken om herinneringen mee op te slaan (de beroemde omega 3-vetzuren). Als je geen vis lust dan bestaat omega 3 ook in pilvorm.

3. Beweeg, maar sport niet al te zot
Bewegen is goed voor alles en ook voor het geheugen, maar te zware inspanning (intensief sporten) laat je beter achterwege. Neem dus je fiets op weg naar het tentamen en een avondwandeling voor je gaat slapen kan wonderen verrichten.

4. Zoek uw troost al in de koffiepot
Caffeïne werkt geheugenverbeterend. Het werkt wel het best voor mensen die buiten de tentamenperiode matige koffiedrinkers zijn. Caffeïne is de voornaamste werkzame stof van de meeste energiedrankjes (goed nieuws als je geen koffie lust).

5. De leerstof kunt gij beter organiseren
Wanneer je structuur aanbrengt in je leerstof dan kan je die structuur gebruiken om de informatie terug op te halen. Goede methodes zijn mindmappen of conceptmappen.

6. Dan met teveel stress studeren
Stress volgt een omgekeerde u-curve, d.w.z. dat een beetje stress vooral tijdens het studeren voordelig kan zijn, maar dat teveel stress nadelig is, vooral tijdens het tentamen (black-out).

7. Vitamine C telt meer dan mee
Dit is een vitamine dat door zijn vrije radicalen een positieve uitwerking op het geheugen heeft. Vitamine C is ook te vinden in citrusvruchten zoals sinaasappels en pompelmoes (grapefruit).

8. Voor het werkgeheugen telt 7 + of – twee.
Mensen kunnen maximaal 9 verschillende dingen tegelijk in hun werkgeheugen vasthouden. Wanneer die verschillende dingen weer andere dingen voorstellen dan kan het werkgeheugen als het ware uitgebreid worden. Mind- of conceptmappen is een goede manier om je werkgeheugen uit te breiden.

9. Studeer niet in de volle zon maar wel in de frisse lucht
Frisse lucht zorgt voor voldoende zuurstof. Zuurstof is nodig voor een goede werking van lichaamscellen en dus ook hersencellen. Maar wanneer de lichaamstemperatuur stijgt verslechtert het geheugen.

10. En vergeet niet uw emoties met een zucht
Denk maar eens terug aan een moment dat je heel gelukkig of net heel verdrietig was. Elke associatie is prima, maar een emotionele associatie werkt het best. Associeer je leerstof dus met je vakantie voor een optimaal resultaat.

Deze 10 geboden voor een beter geheugen zijn overgenomen van de Memorom van het Geheugenteam van de Universiteit Maastricht.

Top

28 juni 2010