foto_studie
 

België of Nederland?

Kiezen om naar België te gaan, kan erg lastig zijn. Hier geven we wat punten die je in afweging moet nemen voordat je de knoop kan doorhakken.

Studie

Waarschijnlijk het belangrijkste punt, daarom staat dit bovenaan. Het grootste voordeel van België is namelijk dat je gelijk kan beginnen… je hoeft niet te wachten op de uitslag van een loting en het maakt ook niet uit welk vakkenpakket je had op het VWO of welke HBO-propedeuse je hebt.

Maar hier zit een addertje onder het gras: het eerste jaar is gewoonweg zwaar. Je krijgt heel veel scheikunde, wat erg tegen kan vallen als je dit maar weinig hebt gehad op de middelbare school. Bovendien krijg je ook gelijk de basis in de anatomie (osteologie) en embryologie, twee vakken die erg moeilijk zijn om te studeren.

In Nederland worden maar ongeveer 250 studenten toegelaten van de ruim 1000 inschrijvingen. De kans dat je daar tussen zit is dus gewoon klein. Maar als je eenmaal bezig bent, is het wel wat “makkelijker”. Na het eerste jaar in België zijn er studenten die toch ingeloot worden in Utrecht en daar met gemak alles halen. Natuurlijk moet je in Nederland ook hard studeren, maar het komt toch iets minder op feiten stampen aan en wellicht krijg je daar ook minder scheikunde, omdat iedereen een basis heeft van het VWO.

In Nederland kies je in het eerste jaar al welke richting (grote huisdieren of gezelschapsdieren) je wil gaan volgen. Positief als je al weet wat je wil gaan worden, minpunt als je nog geen idee hebt daarvan. In België kies je pas in de tweede helft van het vijfde jaar tussen groot of klein en pas in het laatste jaar voor rund, paard of varken, pluimvee & konijn (als je voor groot had gekozen). Je krijgt in België dus veel langer over alle diersoorten les.
In Nederland kies je dan wel snel voor groot of klein, maar dat is maar voor een gedeelte van je opleiding. Je krijgt nog steeds een kerndeel met algemene vakken. Uiteindelijk krijg je waarschijnlijk evenveel algemene en specifieke vakken in Nederland als in België, het is alleen anders verdeeld.

Naar boven

Afstand

Voor ruim de helft van de Nederlanders is België verder dan Utrecht en met het openbaar vervoer is het soms een hele opgave om weer thuis te komen. Als je in Noord-Brabant of Zeeland woont, is dat natuurlijk een heel ander verhaal.

Naar boven

Wonen

Het vinden van een kot (Belgisch voor studentenkamer) is gelukkig een stuk makkelijker in België dan in Nederland. In Antwerpen bestaat Kotweb, een initiatief van de hoge scholen en universiteit, waarmee je heel makkelijk een kamer kan zoeken en vinden. In Gent is er kot@Gent.

Door andere regelgeving is het in België veel aantrekkelijker voor particulieren om kamers of een huis aan studenten te verhuren dan in Nederland. Daardoor is er meer aanbod en hoef je dus minder lang te zoeken en kan je wat selectiever zijn.

Naar boven

Kosten

Natuurlijk ook heel belangrijk en hier is België weer in het voordeel: studentenkamers zijn voordeliger (of: je kan een grotere kamer krijgen voor hetzelfde geld) en de studie is voordeliger (voor 2009-2010 betaal je in België € 567,80 terwijl dat in Nederland boven de € 1500,- ligt). En je krijgt in beide gevallen gewoon studiefinanciering!

Voor de studie zelf hoef je ook niet allemaal dure boeken aan te schaffen. In België werken ze met cursussen of syllabi die je per semester aanschaft op de universiteit. In Antwerpen kost dat ongeveer € 60,- per semester (afhankelijk van de vakken), in Gent zijn ze wat duurder.

Daar staat tegenover dat het dagelijks leven wat duurder is: boodschappen, kleding (kijk maar eens op de prijskaartjes van de Hema), internet, telefonie… alles is duurder. Hoewel dat natuurlijk in geen verhouding staat tot wat je bespaart op je collegeld.

Naar boven

Diploma

Veel mensen maken zich zorgen dat hun Belgische diploma minder ‘waard’ zou zijn dan het diploma van de Universiteit Utrecht. Dat is onzin! De diploma’s zijn gelijkgesteld door de Europese Unie en met beide exemplaren kan je prima in het buitenland gaan werken. In België hebben ze zelfs de deliberatieregeling aangepast om tegemoet te komen aan eisen van de Verenigde Staten.

Sterker nog: je zou kunnen zeggen dat het Belgische diploma méér waard is! Het is bij veel dierenartsen (en dus je toekomstige werkgever?) bekend dat de studie in België ‘zwaarder’ is en dat je meer parate kennis ontwikkelt, waardoor je misschien makkelijker aangenomen wordt.

Naar boven

Samenvatting

België Nederland
Studie +: makkelijker om aan te beginnen
-: “zwaarder”, meer feiten leren
Je kiest pas in het 5e jaar je richting
+: “makkelijker”
-: loting
Je kiest al het 1e jaar je richting
Afstand (Meestal) verder weg Centraal in Nederland
Wonen +: Kot goedkoper & makkelijker te vinden -: Moeilijk om aan een kamer te komen & meestal duurder
Misschien mogelijk om langer thuis te wonen en te pendelen
Kosten +: Collegegeld lager, kot goedkoper, studiemateriaal goedkoper
-: Kleding, internet & telefoon wat duurder
-: Collegegeld 3x zo hoog, kamer duurder
Diploma +: Wellicht meer waard?

Naar boven

28 juni 2010