foto_naar-belgie
 

Erasmus

Erasmus is een internationaal concept waarbij studenten in het laatste jaar gedurende 3 maanden op kliniekstage kunnen gaan in een ander land in Europa.

Opgeven

Het opgeven voor een Erasmusstage moet gebeuren voor half december in je voorlaatste jaar. Je kan dan 3 landen/steden opgeven op volgorde van je voorkeur, maar minder mag ook (als de andere landen je gewoon niet aanspreken). Je kan bijvoorbeeld kiezen voor Utrecht, Leipzig, Wenen, Spanje, Finland, ….
Na de deadline worden de mensen gekozen die mogen gaan. Er worden maar 2 studenten per buitenlandse universiteit toegelaten. Als er meer mensen zich hebben opgegeven voor dezelfde universiteit dan worden de 2 met de beste resultaten in de 1e master toegelaten.
Als je tot de gelukkigen behoort, moet je daarna een application form en learning agreement invullen en een motivatiebrief schrijven. Dit wordt via de Facultaire Commissie voor Internationalisering doorgestuurd naar de gastuniversiteit, die dan (als het goed is) bericht of je bent toegelaten. Maar ondertussen kan je zelf ook al eens contact opnemen met die universiteit om al het een en ander te regelen (bijvoorbeeld welke klinieken -groot of klein- je wenst te lopen).

Top

Erasmusbeurs

Als je op Erasmus gaat, heb je recht op een Europese beurs (maar wel slechts eenmalig: als je al eens op Erasmus bent geweest, krijg je niet nog eens een beurs). De hoogte van de beurs verschilt per jaar, per land en of je beurs-student bent. Voor 2010-2011 liggen de bedragen tussen € 230 en € 295 per maand.
Als je naar een EILC-land gaat (=kleine talen) dan krijg je een hogere beurs dan wanneer je naar een niet-EILC-land gaat (=grote talen: Spaans, Engels, Duits, Frans en Nederlands). Als je recht hebt op een beurs van de Belgische overheid (wat niet het geval is voor studenten uit Nederland) dan krijg je ook een hogere beurs.
De beurs voor de eerste maanden wordt wel pas uitbetaald na een paar maanden en die van de laatste maand wordt verwerkt als alle gegevens (beoordelingen, aanwezigheden e.d.) zijn ontvangen en die kan je dus verwachten in de maand van je afstuderen.

Top

Voordelen

Waarom zou je eigenlijk op Erasmus gaan? Het is een geweldige kans om eens te ervaren hoe de studie op andere universiteiten wordt ingevuld, nieuwe mensen te leren kennen en een vreemd land te verkennen. Als Nederlander die is uitgeloot voor de opleiding in Utrecht is het natuurlijk leuk om toch eens die faculteit binnen te stappen.

Top

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Het is bijvoorbeeld een hoop geregel om alles op orde te krijgen. Sommige buitenlandse universiteiten werken niet echt mee of geven pas heel laat antwoord op mails. Een kamer in het buitenland kan ook erg prijzig zijn, zeker als je niet de mogelijkheid hebt om je kamer in België onder te verhuren. Bovendien is het onvermijdelijk dat je lessen en practica mist, waar je dus ook weer vanalles voor moet regelen.

Top

Meer info

Informatie op de site van de UGent
Desiderius Erasmus (Wikipedia)
Erasmus Student Network (Wikipedia)

Top

19 september 2010